ORTODONCIJA

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i ispravljanjem loše postavljenih zubi i okolnih struktura. Nema dobnog ograničenja za ortodontsku terapiju. Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje odgovarajući tip aparata i tijek terapije. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, no ne i okolne strukture, osim kirurškim zahvatima.

Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja djeteta te stalnih promjena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dijete nosi ortodontski aparat. Djeca bi trebala doći na pregled kod ortodonta oko šeste godine, nakon izbijanja prvih stalnih zubi, a naročito kod nekih od sljedećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mliječnih zubi, zbijenost zubi, dugotrajno sisanje prsta, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

U ortodonciji se koriste fiksni aparati koji su pričvršćeni na zube (pacijent ih ne može sam skinuti) i mobilni aparati (moguće samostalno stavljanje i skidanje prema uputama ortodonta). Dužina terapije ovisi o raznim čimbenicima i traje u većini slučajeva oko dvije godine. Kontrole su svaka dva do tri mjeseca, a nakon završene terapije nose se tzv. retencijski aparati.