PROTETIKA

Zubna protetika grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zubi i mekih dijelova usne šupljine te se dijeli na fiksnu i mobilnu protetiku.

LJUSKICE ZA ZUBE

Ljuskice su minimalno invazivni estetski nadomjestci. Indicirane su kada želimo promijeniti boju, oblik ili položaj vitalnih zubi, a uklanjamo samo milimetar površine cakline zuba.

MOBILNI RADOVI

Kada je situacija u usnoj šupljini takva da fiksni radovi nisu izvedivi, stomatologija nudi mogućnost mobilnih ili kombiniranih radova. Kombinirani radovi podrazumijevaju one koji su samo parcijalno fiksirani u ustima, dok je dio proteze mobilan i neophodno ga je skidati zbog oralne higijene. Mobilne proteze mogu biti totalne, parcijalne ili parcijalne sa zglobnim vezama.

Indicirana je kod bezube čeljusti i izrađuje se od akrilata, a može imati i metalnu bazu.

Parcijalne proteze u većini slučajeva uključuju wironit-protezu s akilatom, a u rijetkim su slučajevima samo akrilatne. Koje će se rješenje ponuditi pacijentu ovisi ponajprije o zatečenoj situaciji u usnoj šupljini.

Pričvršćena je na keramičke krune pomoću zglobne veze koja se u većini slučajeva nalazi na zadnjem zubu u nizu. U toj vrsti kombiniranog rada možemo puno dobiti na estetici i preciznosti samog protetskog rada, što je naglašeno i manjim vizibilitetom zglobnih veza. Valja naglasiti da ova metoda vrši minimalno opterećenje na zube ispod keramičkih kruna.

Kirurškim zahvatom ugrađuju se zubni implantati i na njih se nadograđuju posebna sidrišta pomoću kojih pričvršćujemo zubnu protezu.

Radi se o tehnici izrade i postavljanja zubne proteze na području cijelog zubnog niza, fiksirano na 4 implantata. Spomenuta tehnika omogućuje potpunu rehabilitaciju cijelog zubnog niza kod obje bezube čeljusti.

KRUNICE I MOSTOVI / FIKSNI RADOVI NA IMPLANTATIMA

Zubne krunice i mostovi su također individualni protetski nadomjestci koji ponajviše služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanju, naginjanju zuba i oštećenju čeljusnog zgloba. Spomenuti nedostatak možemo nadomjestiti ugradnjom implantata ili izradom mosta.

Idealni estetski rezultati u tretiranju prednjih zubi postižu se korištenjem press-keramike ili cirkon-oksid keramike. Press-keramika, koja se izrađuje bez metalne baze, pruža dentalnom tehničaru veću mogućnost za dobivanje prirodne transparencije na vitalnom zubu. Cirkon-oksid keramika novi je materijal koji nudi mogućnost izrade mostova, a ne samo pojedinačnih krunica, s odličnim estetskim i funkcionalnim karakteristikama. Klasični radovi su mostovi od metal-keramike. Suvremena keramika visoke je kvalitete i značajne estetske vrijednosti. Metalna baza prekrivena je u potpunosti keramikom, čime su zadovoljeni svi estetski uvjeti. Mostovi od metal-keramike jednako su funkcionalni kao i oni izrađeni od drugih materijala.

Svi spomenuti zahvati mogu biti izvršeni ne samo na prirodnom zubu (izbrušenom), već i na implantatima.